Katalogas

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

11.09.2024 01:09

Fizika, kurią galite paliesti: Su ACE saugos amortizatoriais ant ilgesnės svirties

Šveicarijos mokslo centre "Technorama" 500 eksperimentinių stočių lankytojams suteikia galimybę iš arti susipažinti su gamtos ir technologijų reiškiniais. Vintertūro dizainerių komanda bendradarbiavo su BIBUS AG ir ACE Stoßdämpfer GmbH, kad surastų tinkamiausią slopinimą didelės sūpynės, leidžiančios lankytojams tiesiogiai patirti sverto jėgas, posūkio taške.

Technorama: gamtos ir technikos reiškiniai Vintertūre iš pirmų lūpų

Šveicarijos šiaurėje esantis Vinterturas yra šeštas pagal dydį šalies miestas, turintis daugiau kaip 100 000 gyventojų. Būdamas antras pagal dydį Ciuricho kantone, Vinterturas kadaise buvo svarbi pramonės vietovė, o dabar žinomas toli už šalies ribų kaip paslaugų, švietimo, kultūros ir laisvalaikio centras, kuriame veikia 16 muziejų. Ypatingas vaidmuo čia tenka Šveicarijos mokslo centrui "Technorama". Šiame muziejuje galima tiesiogiai susidurti su šimtais gamtos ir technikos reiškinių, nes lankytojai kviečiami ištiesti ranką eksperimentinėse stotyse, patirti gamtos reiškinius visais pojūčiais ir manipuliuoti eksponatais, kad pažintų pasaulį tiesiogine prasme. Technoramoje galima viską liesti, žaisti ir eksperimentuoti. Todėl šiame muziejuje liesti yra ypač skatinama, o mokymasis mokslo centre vyksta žaidžiant, nesvarbu, ar viduje, ar lauke, geru ar blogu oru. Šveicarijos draugija "Pro Technorama", šio mokslo centro globėjų asociacija, kasmet suskaičiuoja daugiau kaip 300 000 lankytojų ir didžiuojasi, kad jai priklauso daugiau kaip pusė visų Vintertūro miesto muziejų lankytojų. Pačiame Mokslo centre motyvuota komanda, kurią sudaro gerokai daugiau nei 100 žmonių, nuo 1982 m. nuolatiniu naujų eksponatų ir laboratorijų srautu skatina smalsumą ir entuziazmą mokslo ir technologijų srityje.


Eksponatas paverčia sverto jėgas apčiuopiamomis gryname ore

"Tai mišinys, kuris sukuria trauką. Be interaktyvių parodų apie gamtos reiškinius, čia rengiami įspūdingi pristatymai, demonstracijos ir įdomūs seminarai apie biologiją, chemiją ir fiziką. Iš viso septyniose laboratorijose, padedami ekspertų, galite savarankiškai eksperimentuoti ir, priklausomai nuo metų laiko, prieš ar po to nuleisti garą mūsų vidaus ir lauko erdvėse", - aiškina Juliana Campos, "Technoramos" komunikacijos ir rinkodaros vadovė. Pastarąjį veiksmą galima atlikti vasaros mėnesiais, pavyzdžiui, ekspozicijoje, kurioje lankytojai gali tiesiog sėdėti ant ilgesnės svirties. Tai specialios konstrukcijos sūpynės, ant kurių vienas žmogus gali pakelti iki trijų kitų, net jei jie kartu yra daug sunkesni. Norėdamas tiesiogiai patirti jėgas, ant ilgesnės svirties sėdintis asmuo gali patraukti sėdynės plokštę, kurią galima pastumti tris metrus į reikiamą padėtį, ir tada išlaikyti pusiausvyrą vienam, dviem ar net trims ant trumpesnės svirties sėdintiems oponentams, kurie gali būti sunkesni, arba būti aukščiau. Kadangi ši veikla dažnai būna gyvesnė nei laboratorijoje ar klasėje, dirbtuvių vadovo Jurgio Oppligerio vadovaujama komanda stengėsi sukurti šį eksponatą kuo saugesnį ir patvaresnį. Pirmiausia į akis brėžinyje (1 pav.) krinta tvirtos sijos ir subtili, bet tvirta grotelinė svirčių konstrukcija. Kaip Technoramos dirbtuvių darbuotojas ir sūpynių konstruktorius, Simonas Mišelis per vieną iš planavimo etapų numatė hidraulinius pramoninius amortizatorius sūpynių posūkio taške, kad būtų galima tiesiogiai sulėtinti dvi skirtingo ilgio sijas veikiančias jėgas. Jis taip pat pridėjo kietojo kūno amortizatorių kaip stabdymo saugos elementą (2 pav.), kad ir supynės galai, ir pati supynė nesugadinti atlaikytų beprotiškiausius kėlimo eksperimentus.

Tinkamo amortizatoriaus suteikimas svyruoklei

Simonas Michelis pasakoja apie eksponato bandymų etapą, kurio metu technikai iš pradžių konstrukcijos posūkio taškuose įrengė tik kietojo kūno amortizatorius. Paaiškėjo, kad jie yra netinkami išmatuotam slopinimui, kuris daugiausia pasireiškė svyravimu. "Dėl to pastebėjome per didelius sukimo momentus atramose galutinėje padėtyje ir tada nusprendėme patobulinti slopinimą, kad lankytojams važiavimas būtų sklandesnis, o mūsų konstrukcija - tvaresnė", - prisimena jis. Tai, kad Vintertūre nebuvo panaudoti dar projekto brėžinyje nurodyti hidrauliniai pramoniniai amortizatoriai, lėmė BIBUS AG amortizacijos ekspertai, kuriuos Simonas Mišelis pasikvietė po paieškos internete.

Šveicarijos BIBUS grupė žinoma kaip hidraulinių ir pneumatinių pavarų ir valdymo sistemų bei sukomplektuotų sistemų tiekėja. Įmonė iš Fehraltorfo Ciuricho Aukštutinėje žemėje taip pat parduoda žinomų tiekėjų hidraulinius ir pneumatinius komponentus ir siūlo juos specialioms mašinoms ar ypatingiems projektams, pavyzdžiui, Šveicarijos mokslo centro "Technorama" atveju, bet kokiais, net ir nedideliais kiekiais. Pramoninių amortizatorių ir panašių komponentų srityje įmonė jau dešimtmečius pasikliauja Vokietijoje esančios bendrovės ACE Stoßdämpfer GmbH sprendimais. Michaelis Weberis, BIBUS AG amortizavimo technologijų skyriaus grupės vadovas, ir jo kolegos iš ACE techninio pardavimo skyriaus Langenfelde visada glaudžiai bendradarbiauja. Šiuo atveju buvo konsultuojamasi su Christophu Berningu iš ACE techninių pardavimų skyriaus. Jis prisimena: "Ši programa mums labai patinka, nes ji leidžia tikslinei grupei, ypač vaikams ir jaunimui, žaismingai tyrinėti sverto dėsnius. Palyginti su kitais mūsų kasdieniais darbais, ši paraiška buvo netradicinė ir slopinimo elementų konstrukcijos požiūriu." Taip yra daugiausia dėl jau trumpai paminėtos ypatingos savybės, kad konstrukcijoje yra trys sėdynės su trumpa sverto svirtimi vienoje pusėje ir viena sėdynė su ilga sverto svirtimi kitoje pusėje, o atstumą tarp jų vis tiek galima reguliuoti, siekiant pailginti arba sutrumpinti sverto svirtis. Dėl to buvo sunku apskaičiuoti tikslų slopinimą posūkio taškuose, nes buvo per daug kintamųjų. Taigi be didesnio vargo buvo surengtas komandos susitikimas, kurio metu Simonas Mišelis (Simon Michel) iš Mokslo centro ir ACE-BIBUS duetas Berning-Weber aptarė įvairius slopinimo variantus ir kokį efektą slopinimas turėtų geriausiai užtikrinti. Komanda priėjo prie išvados, kad siekiant apsaugoti konstrukciją, reikėtų pasiekti tam tikrą slopinimą ir taip išsklaidyti didžiąją dalį energijos, tačiau kartu sistemoje vis tiek turėtų likti pakankamai energijos, kad būtų galima patirti bumbsėjimą ir išlaikyti smagumo faktorių.


Daugiau naujienų

Sporto mokslininkai savo projektuose taip pat naudoja hidraulinių mašinų elementus. Ypač anal...

"Biontech/Pfizer" mRNA vakcinos nuo COVID-19 gabenimas yra tikras logistikos iššūki...

Greta dydžio nustatymo programinės įrangos, taip pat CAD duomenų ir modeliavimo "ACE Stoßd&...

"ACE Stoßdämpfer GmbH" nuo šiol projektavimo inžinieriams siūlo ne tik konfigūr...

TUBUS konstrukciniai amortizatoriai yra tai, kas kaskadininkai yra kino žvaigždėms, o TUBUS konst...

Skaitmeninimas ir taupaus valdymo metodas daugelyje įmonių laikomas sveikintinu lieknėjimo vaistu...