Katalogas

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

"Eppendorf" apdovanojimas jaunajam europiečiui

"Investigators 2024" atitenka Clemensui Plaschkai, Austrija

Hamburgas, 2024 m. birželio 28 d.
Šiais metais Hamburge įsikūrusi gyvybės mokslų bendrovė "Eppendorf SE" 29-ąjį kartą teikia prestižinį mokslinių tyrimų apdovanojimą. Nepriklausoma žiuri, kuriai pirmininkauja profesorė Laura Machesky iš Kembridžo (Jungtinė Karalystė), "Eppendorf" apdovanojimo jauniesiems Europos tyrėjams 2024 m. laimėtoju išrinko daktarą Klemensą Plašką (Clemens Plaschka, IMP - Molekulinės patologijos institutas, Viena, Austrija).
1989 m. gimęs Klemensas Plaška (Clemens Plaschka) gauna 20 000 eurų apdovanojimą už savo tyrimus, susijusius su molekulinėmis mašinomis, gaminančiomis ir eksportuojančiomis pasiuntinių RNR. Premija skiriama už jo novatoriškus atradimus, atskleidžiančius mRNA gamybos ir brendimo mechanizmus. Gaminant mRNA dalyvauja kelios sudėtingos ląstelinės mašinos, kurios apdoroja ir kontroliuoja mRNA brendimą ir galiausiai jos eksportą iš branduolio į citoplazmą.

"Plaschkos struktūriniai ir mechanistiniai tyrimai suteikė esminių įžvalgų apie tai, kaip ląstelės išreiškia genus, o jo darbas turi reikšmės žmogaus ligoms, kurių metu įvyksta mutacijos pagrindinėse mRNA apdorojimo mašinose", - teigė žiuri.

Clemensas Plaschka: "Džiaugiuosi gavęs 2024 m. "Eppendorf" jaunųjų Europos tyrėjų apdovanojimą. Šis apdovanojimas yra ypatingas mūsų labai motyvuotos tyrėjų komandos, kurios pastangomis tai tapo įmanoma, įvertinimas. Taip pat esu labai dėkingas už puikią IMP ir "Boehringer Ingelheim", ERC, mūsų kolegoms Vienos biocentre ir už jo ribų, taip pat savo šeimai. Apdovanojimu įvertintas mūsų indėlis atskleidžiant struktūrinius mechanizmus, kuriais formuojasi žmogaus mRNA. Vis dėlto daugybė klausimų lieka neatsakyti.
Ateinančiais metais tikimės dar geriau suprasti molekulinius procesus, kurie reguliuoja, kaip susiformuoja ir sunaikinama mRNA."
Be 2024 m. "Eppendorf" apdovanojimo laimėtojo, buvo pagerbti du finalininkai.
Irma Querques, Vienos universiteto Maxo Perutzo laboratorijos docentė ir grupės vadovė, apdovanojimą gavo už darbą kuriant naujas transpozonais valdomų genetinių manipuliacijų strategijas ir atskleidžiant su CRISPR susijusios transpozicijos struktūrinius pagrindus. "Querques darbas ne tik suteikia naujų mechanistinių įžvalgų apie tai, kaip šie mobilūs vienetai įgalina konkrečiai vietai būdingą įterpimą, bet ir naujų programuojamų tikslinio genetinio modifikavimo strategijų", - sakė teisėjai.
Phong Nguyen, Hubrechto instituto Utrechte postdoktorantas, apdovanotas už širdies regeneracijos molekulinių ir ląstelinių mechanizmų tyrimus. Jis atrado išsamią molekulinių įvykių seką, kuri kontroliuoja širdies raumens struktūrinių elementų irimą ir atstatymą, leidžiančią ląstelėms daugintis ir funkciškai integruotis atgal į sužeistą širdį. Vertinimo komisija pažymėjo, kad jo atradimas suteikia fundamentalių žinių apie audinių regeneracijos biologiją ir suteikia naujų taikinių būsimiems terapiniams širdies sužalojimų gydymo metodams.

Apdovanojimo ceremonija įvyko 2024 m. birželio 27 d. Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) Pažangiųjų mokymų centre Heidelberge.

Daugiau informacijos apie paraiškų teikimo sąlygas, atrankos kriterijus ir ankstesnius "Eppendorf" apdovanojimo jauniesiems Europos tyrėjams laimėtojus galima rasti www.eppendorf.com/award.

1995 m. įsteigtu "Eppendorf" apdovanojimu "Eppendorf Award for Young European Investigators"
"Eppendorf SE" pripažįsta išskirtinį mokslinių tyrimų darbą biomedicinos sektoriuje ir remia jaunuosius Europos mokslininkus iki 35 metų amžiaus. Eppendorf apdovanojimas teikiamas bendradarbiaujant su mokslo žurnalu Nature. sprendimą dėl apdovanojimo priima nepriklausoma žiuri, kurią sudaro Laura Machesky (Kembridžo universitetas, Jungtinė Karalystė), Sadaf Farooqi ("Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science", Kembridžas,Jungtinė Karalystė), Madeline Lancaster (MRC Molekulinės biologijos laboratorija, Kembridžas, Jungtinė Karalystė), Ben Lehner
((Wellcome Sanger Institute, Kembridžas, Jungtinė Karalystė; Genominio reguliavimo centras PRBB, Barselona, Ispanija), Stefanas Raunseris (Makso Planko molekulinės fiziologijos institutas, Dortmundas) ir Michaelis Sikstas (Austrijos mokslo ir technologijų institutas ISTA, Klosterneuburgas, Austrija).

Daugiau naujienų

Bioprocesų kūrime duomenys yra raktas į sėkmę. Būtina suprasti, kurie svarbiausi proceso parametr...

Efektyvi rankinio ir automatinio pipetavimo sąveika "Eppendorf" pristato naują modernią 96 kanalų...

ACT (angl. Accountability, Consistency, and Transparency) etiketės veikia panašiai kaip maist...

Gyvybės mokslų laboratorijose, kur tikslumas ir grynumas yra neginčijami dalykai, aplinkai nekenk...

Nepriklausoma žiuri, kuriai pirmininkavo profesorė Laura Machesky, 20 000 eurų premiją skyrė Clem...

Laboratorijos priklauso nuo didelio našumo ir patikimumo plokštelių, kurias jos naudoja didelio n...