Katalogas

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

  • ISO 9001:2015
  • ISO 14001:2015
  • ISO 45001:2018

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

  • ISO 9001:2015
  • ISO 14001:2015
  • ISO 45001:2018

02.02.2024 01:02

Tinkamas riedėjimo guolių tepimas sumažina mašinų prastovas dėl guolių pažeidimų ir padidina eksploatacinį patikimumą

Riedėjimo guolių veikimo principas ir tipai

Riedėjimo guoliai užtikrina trinties sumažinamą sukamąjį judesį tarp įvairių mašinų komponentų.
Todėl riedėjimo guoliai technikoje, be kita ko, naudojami velenams ir ašims vesti ir atremti. Riedėjimo guoliai pagrįsti riedėjimo trinties principu: juos sudaro vidinis ir išorinis žiedas, tarp kurių rieda riedėjimo elementai, kuriuos atskiria narvelis, kad dar labiau sumažėtų trintis ir nusidėvėjimas. Priklausomai nuo apkrovos, naudojami įvairių tipų riedėjimo elementai, pavyzdžiui, rutuliukai arba ritinėliai. Dėl riedėjimo trinties, susijusios su riedėjimo elemento forma, rutuliniai guoliai ypač tinka dideliems greičiams, o ritininiai guoliai - didelėms apkrovoms.

Riedėjimo guolio tepalo užduotys

Riedėjimo guolio tepimo tikslas - apsaugoti riedėjimo ir slydimo paviršius nuo metalinio kontakto tepamąja plėvele, kad riedėjimo guolyje būtų dar labiau sumažinta slydimo trintis. Be to, sutepus riedėjimo guolį, pagerėja apsauga nuo dilimo. Taip išvengiama guolio pažeidimų, pailginamas jo tarnavimo laikas ir padidinamas eksploatacinis patikimumas. Priklausomai nuo tepalo tipo (alyva arba tepalas su atitinkamais priedais), papildomos riedėjimo guolio tepalo užduotys yra šios: apsauga nuo korozijos, guolio šilumos išsklaidymas, guolio apsauga nuo vidinių ir išorinių teršalų, guolio darbo triukšmo slopinimas ir guolio sandarinimo efekto palaikymas.

Sprendimo dėl tepimo riedėjimo riedėjimo guoliais tepalu ar alyva kriterijai
Maždaug 90 % visų riedėjimo guolių tepami riedėjimo riedėjimo guoliais tepalu. Pagrindiniai tepimo riebalais privalumai yra šie

  • labai mažos projektavimo sąnaudos
  • geras guolio sandarinimo palaikymas
  • ilgas tarnavimo laikas
  • mažas trinties momentas
  • geros avarinio veikimo savybės, palyginti su kietaisiais tepalais
  • geros triukšmo slopinimo savybės
  • Tinkamai parinkti tepalai užtikrina patikimą visų tipų guolių, išskyrus sferinius ritininius atraminius guolius, tepimą esant įvairiems greičiams ir apkrovoms.

Tepalinių tepalų struktūra ir apibūdinimas
Tepaliniai tepalai sudaryti iš bazinės alyvos, kurią jungia tirštiklis. Dėl to alyva išlieka tepimo taške. Ten ji užtikrina veiksmingą apsaugą nuo trinties ir dilimo bei apsaugo tepimo tašką nuo išorinio poveikio, pavyzdžiui, drėgmės ir pašalinių medžiagų. Todėl tepalai idealiai tinka naudoti riedėjimo guoliams. Tipines tepalo eksploatacines savybes, tokias kaip kritimo taškas, apkrovos laikomoji galia ir atsparumas vandeniui, lemia bazinė alyva ir tirštiklis. Į tepalą dedami priedai pagerina apsaugą nuo korozijos ir dilimo, apkrovos laikymo ir sukibimo gebą bei atsparumą senėjimui.

Riedėjimo guolių tepalo parinkimo ypatybės

Riedėjimo guolių tepalas parenkamas atsižvelgiant į riedėjimo guolio konstrukciją ir riedėjimo guolio narvelio medžiagą (metalai ar plastikai), taip pat į darbo ir naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, darbo temperatūrą, greičio diapazoną, slėgio apkrovą ir aplinkos poveikį (vanduo, dulkės ar agresyvios terpės). Riedėjimo guolių tepalą galima apibūdinti šiomis charakteristikomis.

1.NLGI klasė

Tepimo tepalų atveju konsistencija yra tepalo stiprumo parametras. Pagal NLGI klasifikaciją tepalai klasifikuojami nuo labai minkštų (000 klasė) iki labai kietų (6 klasė). NLGI 1-4 klasių tepalai tinka naudoti riedėjimo guoliams.

2.Lašėjimo temperatūra (°C)

Tepimo tepalo lašėjimo temperatūra - tai temperatūra, kurioje tepalas suskystėja. Ji yra gerokai aukštesnė už rekomenduojamą darbinę temperatūrą, kurią riedėjimo guolio atveju lemia ne tik aplinkos temperatūra, bet ir eksploatavimo metu guolyje išsiskirianti šiluma.

3.VKA vertė

Keturių rutuliukų testeris yra tepalų, kurie naudojami esant dideliam paviršiaus slėgiui, bandymo prietaisas. Jį sudaro besisukantis važiuojantis rutuliukas, kuris slenka ant trijų nejudančių rutuliukų. Atliekant didžiausios tepalo apkrovos sugėrimo bandymą, rutuliuką veikia bandomoji jėga, kuri palaipsniui didinama tol, kol keturių rutuliukų sistema dėl trinties šilumos suvirsta.

4. DN reikšmė (greičio koeficientas)

DN reikšmė nurodo didžiausią apskritiminį greitį, iki kurio riedėjimo guolyje galima naudoti tepalą. Ji apskaičiuojama pagal guolio greitį, vidutinį guolio skersmenį (mm) ir koeficientą, kuriuo atsižvelgiama į slydimo trinties komponentą guolio konstrukcijoje.

5.SKF "Emcor" vertė

SKF "Emcor" metodas naudojamas riedėjimo guolių tepalų antikorozinėms savybėms įvertinti. Į tepalą įpilama vandens ir pagal DIN 51802 atliekama savaime išsilyginančių rutulinių guolių, kurių veikimo laikas, greitis ir tam tikros prastovos apibrėžtos pagal DIN 51802, korozijos analizė. Jei vizualiai apžiūrėjus bandomuosius žiedus korozijos nenustatoma, korozijos klasė yra 0. Jei korozija labai stipri, korozijos klasė yra 5.

Riedėjimo guolių tepimas

Svarbi didelio riedėjimo guolių eksploatacinio patikimumo sąlyga yra nuolatinis tepalo tiekimas. Tepant guolį pirmą kartą arba pakartotinai tepant, reikia laikytis guolio gamintojo nurodymų. Jis turi būti pripildytas taip, kad visi funkciniai paviršiai būtų patikimai sutepti. Lėtai veikiantys guoliai (DN vertė < 50 000) ir jų korpusai gali būti visiškai užpildyti, greitai veikiantys guoliai (DN vertė > 400 000) - iki 1/4 laisvo guolio vidaus ploto. Kitais atvejais rekomenduojama užpildyti iki 1/3.

Riebalais tepami guoliai yra pakankamai patikimi, jei neviršijami pakartotinio tepimo intervalai. Pakartotinis tepimas būtinas, jei tepalo tarnavimo laikas yra trumpesnis už numatomą guolio tarnavimo laiką. Tepimas atliekamas naudojant tepalo pistoletą arba automatines tepimo sistemas. Jei įmanoma, pakartotinis tepimas turėtų būti atliekamas eksploatacijos metu. Pakartotinio tepimo kiekis sudaro 50-80 % pradinio užpildymo kiekio. Jei panaudoto tepalo pašalinti neįmanoma, tepalo kiekį reikėtų apriboti, kad būtų išvengta guolio permažinimo.

Jei pakartotinio tepimo intervalai ilgi, tepalą reikėtų pakeisti kuo pilnesniu. Prieš keičiant kitą tepalo rūšį, riedėjimo guolį visada reikia išvalyti arba tepalą sutepti iš naujo, kol senasis tepalas bus visiškai išspaustas iš guolio. Šiuo atveju reikia iš anksto patikrinti tepalų maišymąsi ir medžiagų suderinamumą.

Daugiau naujienų

OKS specialūs tepalai ne tik pagerina įrangos ir sistemų veikimą, bet ir atitinka kokybės standartus pagal DIN ISO 9001.
Jau keletą mėnesių šaldytų produktų gamintojų gamybos pajėgumai yra maksimaliai įtempti, todėl labai svarbu išvengti mašinų prastovų ir gedimų. Todėl profesionali techninė priežiūra vis dažniau tampa svarbiausiu sėkmės veiksniu

Tinkamas tepalas kiekvienam naudojimui.

Tai ypač pasakytina apie komunalines programas, k...